Podstawowym narzędziem pracy w laboratoriach chemicznych oprócz urządzeń są oczywiście szkła laboratoryjne, którym się poświęca największą uwagę podczas badań. Są one wysoko odporne na zmienne temperatury, przez co znacznie różnią się od tych, których używamy na co dzień.
Szkło laboratoryjne – co to takiego?
Jest podstawowym wyposażeniem każdego laboratorium chemicznego, biologicznego i fizycznego. To szklane naczynia charakteryzujące się wysoką odpornością na wysokie i niskie temperatury oraz są odporne na działanie chemiczne. Do produkcji szkieł laboratoryjnych używa się takich składników jak glina, bor, magnez, tlenki baru czy cynku. Dzięki różnym składom szkła stają się odporne na wodę, kwasy czy inne substancje chemiczne.
Jakie są rodzaje szkła laboratoryjnego?
Są różne rodzaje szkieł laboratoryjnych, które różnią się od siebie kształtami i przeznaczeniem. Między innymi możemy wymienić kolby, szkiełko zegarowe, zlewki, krystalizatory, cylindry miarowe czy chłodnice. Często używane są też lejki i pipety. Pełny zakres szkieł możesz zobaczyć pod tym linkiem. Najczęściej w laboratorium używa się koleb o różnych wielkościach i pojemnościach, z wypukłym lub płaskim dnem. Służą one do intensywnych badań chemicznych, stąd też cechują się dużą odpornością i bezpiecznym użytkowaniem.
Zachowywanie czystości szkła laboratoryjnego
Szkło po każdych badaniach i analizach powinno być przepłukiwane wodą i później wodą dejonizowaną. Czasami się zdarza, że po skażeniach bakteriologicznych trzeba zdezynfekować odpowiednimi środkami. Następnie takie szkło się czyści jak przy normalnej procedurze.